Googlade lite..


Vestibularisneurit, eller virus på balansnerven, beror på en blockering av ena sidans balansnerv. Signalerna från den sidans balansorgan upphör plötsligt att nå hjärnan medan signalerna från andra sidan fortsätter. Hjärnan uppfattar detta som en rotation av huvudet. Konflikt-känslan i hjärnan ger upphov till yrselkänsla och illamående.

Plötslig och kontinuerlig karusellyrsel, ibland i anslutning till en förkylning. Illamående, kräkningar, svårighet att hålla balansen och svårt att fokusera blicken. Karusell-yrseln försvinner inom en vecka men ostadighet kan sitta kvar i några månader. Balansbesvären försvinner helt och hållet hos cirka 50% av patienterna, hos resten kan det förekomma perioder av ostadighet och yrsel vid trötthet, stress och förkylning.

Eftersom sjukdomsorsaken är okänd saknas behandling. Men om man kräks mycket och har svårt att dricka kan dropp vara nödvändigt och man måste bli inlagd på sjukhus. Åksjukemediciner kan hjälpa.

Hjärnan måste hela tiden kompensera för felet, men om man blir utmattad (typ sömnbrist) eller stressad så orkar hjärnan inte kompensera längre och du får då tillbaka yrseln. Detta kan man råka ut för lång tid efter själva viruset

Ju mer du rör dig desto snabbare lär sig hjärnan att kompensera för felsignalen. Att gå/jogga på ojämnt underlag (typ i skogen) kan vara extra effektivt. Men ta det lite lugnt i början.

Godartad lägesyrsel (kristallsjuka) är ett mycket vanligt tillstånd efter vestibularisneurit, men det kan uppträda först flera år senare.

Fann även detta...Människor med stor benägenhet att bli åksjuka är särskilt känsliga för störningar i balansorganen. Hos dessa patienter kan man förvänta sig att rehabiliteringen tar något längre tid...oojaa ska bara veta hur åksjuk jag kan bli...nähääää otippat va!?!?! :/ Dessutom kan hörseln försämras varför jag kommer göra ett hörseltest om ett tag.

Igår var första riktiga dagen jag kände "WOW idag mår jag bra..riktigt bra!!" och kände att nu går det verkligen åt rätt håll...härlisch!!

Nu ska jag ut o promenera i den friska morgonluften :D


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0